2019. gada 16. decembrī Rīgā, Lielajā Ģildē notika Arkādija Fomina projekts – Ziemassvētku labdarības koncerts “Rotaļlietu simfonija”. Tajā muzicēja arī Alūksnes Mūzikas skolas vijoļspēles klases audzēkne Klaudija Kļava – Būmane.

Leopolda Mocarta “Bērnu simfonija” ASV ir pazīstama ar nosaukumu “Rotaļlietu simfonija”. Tas ir jautrs skaņdarbs, kura atskaņojumā kopā ar profesionāliem mūziķiem var piedalīties arī klausītāji – gan pieaugušie, gan bērni.

Savulaik bijušajam rīdziniekam, izcilam vijolniekam, diriģentam un pedagogam Arkādijam Fominam 1987. gadā, atrodoties Amerikas Savienotajās Valstīs, radās brīnumaina ideja – kopā ar saviem studentiem atskaņot Volfganga Amadeja Mocarta tēva Leopolda Mocarta simfoniju labdarības koncertā. Kopš tā laika ideja kļuva par unikālu tradīciju.

Šajos koncertos skan ne tikai “Rotaļlietu simfonija”, bet dažādi skaņdarbi, kurus atskaņo gan jau atzītas, gan tikko uzlekušas mūzikas zvaigznes. Taču pats svarīgākais – tie ir labdarības koncerti ar ielūgumiem. Katram klausītājam ir jāatnes uz koncertzāli kāda rotaļlieta – domāta bērniem, kuri citādi nevarētu saņemt dāvanu no Ziemassvētku vecīša.

Ik gadu Dalasā notiek Ziemassvētku koncerti, kuri tā arī tiek dēvēti – par Rotaļlietu simfoniju. 2004.gadā simfonija tika atskaņota pat Linkolna centrā Ņujorkā. Pateicoties Hermaņa Brauna fondam, Rotaļlietu simfonija skan arī Latvijas pilsētās. Notikušajos koncertos ir savāktas un uzdāvinātas ap 14000 rotaļlietas bērniem palīgskolās, internātskolās un rehabilitācijas centros.

Pateicamies par sadarbību Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas kamerorķestrim “Armonico”, mākslinieciskajam vadītājam un diriģentam Normundam Dreģim.